9 tips perquè els teus fills aprenguin escacs amb total èxit

ag. 10, 2022 | Blog Català | 0 comments

Avui t’expliquem quins són els 9 tips més efectius perquè els teus fills aprenguin escacs de forma ràpida i divertida

Hola novament a tots els fanàtics dels escacs al bloc d’ECADE, la teva escola d’escacs per a nens a Barcelona. Al post d’avui tractarem un tema més que interessant i que està dirigit a tots aquells pares que volen ajudar els seus fills a aprendre més sobre els escacs.

Comencem… Com puc ensenyar escacs als meus fills? Sense dubte, a la nostra escola al costat del nostre equip format de més de 30 monitors experts en escacs des de fa molts anys.

No obstant això, si vols anar més enllà i ajudar els teus nens amb la pràctica a casa, avui estàs de sort perquè et compartim 9 tips essencials perquè els teus fills segueixin perfeccionant-se als escacs de forma ràpida i divertida.

Vols saber com fer-ho? Continua llegint!


ajedrez-niños-barcelona

Tip 1: Competir és el que és important

Tota competència sempre és sana i els escacs no n’és l’excepció. Tot i això, recorda que estàs tractant amb nens. Per això, no pretenem que el teu fill es converteixi ràpidament en el proper Kaspàrov.

Per contra, els escacs són un esport basat en la constància i que es caracteritza per desenvolupar la capacitat intel·lectual i, especialment, la integració social.

Durant l’educació dels teus fills, tingues en compte que cada petit pas a la seva vida ja de per si és un èxit, des d’aprendre com moure una peça correctament o la manera adequada d’acabar una partida.

Així mateix, tingues present que les victòries com les derrotes són igual d’importants per a l’aprenentatge dels teus fills. D’aquesta manera, podràs evitar que es generin frustracions o una pressió excessiva per èxits només èxits. El més important és saber que els nens sempre aprenen jugant, divertint-se i experimentant.

Tip 2: Deixar que els nens aprenguin mirant

Per aprendre no sempre cal escoltar el mestre, sinó també cal observar. No oblidis que els nens no tenen el mateix nivell d’atenció que un adult, per la qual cosa amb prou feines tenen capacitat per a una comprensió bàsica als ensenyaments de la gent gran.

A ECADE des de petits els ensenyem els escacs amb els mateixos mètodes com quan aprenen a llegir o escriure, és a dir, donant prioritat al tema visual perquè l’experiència sigui immersiva al 100%. Així que deixa que els teus fills aprenguin també veient els altres jugant als escacs.

Tip 3: Repassar sempre el que s’ha après

Com ja hem dit abans, els escacs són constància tant pel que fa a la teoria com també a la pràctica. Per tant, la manera més efectiva d’iniciar una nova lliçó d’escacs és repassant, una vegada i una altra, una lliçó anterior. D’aquesta manera, els nens utilitzen la memòria com la seva principal arma per posar en pràctica els seus coneixements als escacs.

Tip 4: Educar corregint

Dels errors se n’aprèn i molt. Per aquesta raó, és convenient sempre explicar als teus fills com és la manera correcta fer les coses als escacs, indicant-los amb afecte i respecte el que estan fent malament. Només així, els infants podran aprendre plenament com s’apliquen les tècniques correctes i com eviten els moviments dolents. El secret és que sempre aprenguin de les derrotes i no només de l’experiència en els moments d’èxits.


ajedrez-niños-barcelona

Tip 5: Recorre a mètodes lúdics

Per als nens tot és un joc i són a l’etapa quan creuen que la màgia existeix. Aleshores, t’animem a recórrer a tècniques màgiques perquè els teus fills aprenguin els escacs divertint-se.

I com ho fas? Molt simple, treu el nen que tots portem a dins i fes, per exemple, que algunes petites peces del tauler desapareguin misteriosament,

canvia el color de les peces per uns de més interessants per als teus fills, o utilitza qualsevol tipus d’efecte lúdic. Estem segurs que aquest mètode captarà l’atenció del teu fill fàcilment.

Tip 6: Una comunicació senzilla

Els nens no aprenen amb paraules difícils. La nostra recomanació és que sempre facis servir paraules senzilles, adaptades al seu vocabulari, sense haver d’emprar frases subordinades o termes complexos. Sabem que ensenyar escacs no és una tasca senzilla, encara més quan es treballa amb nens. Tot i això, sempre pots utilitzar frases concises com: “el peó cuida la reina”, “el cavall es mou en L” “l’alfil va als costats”, etc. Un altre factor fonamental és que sempre diguis les frases amb veu molt alta perquè obtinguis l’efecte perceptiu en els teus fills.

Tip 7: Juga amb objectes al tauler

Els escacs a més de divertit, també poden ser una activitat exquisida. Quan els nens són molt petits t’animem a reemplaçar les peces per les seves llaminadures favorites. Al costat del tip de la màgia, el tauler exquisit és una tècnica infal·lible perquè els nens estiguin concentrats i alhora entretinguts, sabent que cada peça després podran emportar-se-la a la boca com un premi.


ajedrez-niños-barcelona

Tip 8: Els escacs és personalitat

Un mestre sempre ha de donar la talla i ser tan histriònic com sigui possible. Ens referim que mantinguis sempre una personalitat didàctica davant dels teus fills. Per això, quan els expliquis les estratègies dels escacs, utilitza una veu i un to com si estiguessis en xou infantil, és a dir, modulant la veu i entonant les paraules d’una manera atractiva per a ells. Per contra, evita sempre els tons plans perquè fàcilment portaran els teus fills a l’avorriment.

Tip 9: Fomenta el respect i el companyarisme

Els escacs són un esport i com tota activitat grupal, implica un respecte i admiració pel contrincant, més encara quan parlem de la socialització entre nens.

Per això, et recomanem que t’impliquis amb els teus fills fomentant, sobretot, el companyerisme i la humilitat amb els seus adversaris. Cal ressaltar que els escacs ressalta els valors humans i els seus beneficis són realment importants quan s’ensenya correctament des del començament.

T’han servit els nostres tipus d’avui?

Esperem que els posis en pràctica ben aviat amb els teus fills. I si encara no s’han submergit en el món dels escacs, us convidem a ECADE, on comptem amb un equip de més de 30 monitors treballant en més de 50 escoles on realitzem l’activitat d’escacs, cosa que ens converteix en una gran garantia per a que els teus fills aprenguin escacs de forma ràpida i divertida.

Per a més informació sobre les nostres modalitats, contacteu amb nosaltres en aquest link. O bé segueix-nos a Instagram per estar al corrent de les nostres activitats i promocions.

Esperem comptar amb vosaltres ben aviat!

Últimes entrades